1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Belgesel Fotoğrafçılığı Nedir? Tarihi ve Başlangıcı

Belgesel Fotoğrafçılığı Nedir? Tarihi ve Başlangıcı
Belgesel Fotoğrafçılığı
0

Belgesel Fotoğrafçılığının Tarihi

Belgesel fotoğrafçılığı nedir ve çekim teknikleri hakkında detay vermeden önce tarihinden biraz bahsedelim. İnsanoğlu tarih boyunca gördüklerini, yaşadıklarını, duygularını ve düşüncelerini aktarma isteği duymuştur. Bu aktarım konuşmayla başlamış, mağaralara çizilen resimlerle devam etmiş ve yazının icadı ile dallara ayrılmıştır. Öyle ki Mısırlılar, yıllık yaşanan olayları anal adı verilen tabletlere kaydetmişler, Sümerler tahıl stoklarını kaydetme ihtiyacı duymuşlardır. Zaman içinde destanlarla, anlaşmalarla, resimlerle hikayelerini kaydeden insanlar fotoğrafın icadı ile anılarını kaydetmekle kalmamış aynı zamanda ölümsüzleştirmiştir.

Fotoğraf Nasıl Başladı?

Bu paragrafta fotoğraf nedir ve fotoğrafın tarihine biraz değineceğiz. Fotoğraf sözcüğü Yunanca ışık anlamına gelen “foto” sözcüğü ile çizmek anlamına gelen “grafien” sözcüklerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. İlk fotoğraf, fotoğraf makinesinin de mucidi Joseph Nicephore Niepce tarafından, 1826 yılında, Fransa’da, evinin penceresinden çekilmiştir. 8 saat gibi uzun bir sürede çekilen ilk fotoğraf bugünlerde çok ilkel görünse de o zamanlarda devrim niteliğini taşıyordu. O yüzden bu icat çok fazla rağbet gördü ve hızla gelişme imkânı buldu. Ve tarihin ilk insanlı fotoğrafı 1838 yılında Louis Daguerre tarafından Paris’te çekildi. Bu fotoğrafın pozlama süresi 7 dakika idi. Bu denli hızlı gelişen fotoğraf teknolojisi görüntü kalitesinin gelişmesi ve pozlama süresinin azalması ile yeterli kalmadı, aynı zamanda fotoğrafçılıkta da büyük gelişmeler yaşanıyordu.

Belgesel-Fotografi-1024x670 Belgesel Fotoğrafçılığı Nedir? Tarihi ve Başlangıcı
Belgesel Fotoğrafçılığı

Belgesel Fotoğrafçılığı Nasıl Başladı?

Fotoğrafın ve fotoğrafçılığın gelişme serüvenindeki en önemli olaylardan biri de belgesel fotoğrafçılığıdır. Günümüzde belgesel fotoğrafı deyince aklınıza kükreyen aslanlar, sonsuz Afrika’nın vahşi doğası, göç eden antilop sürüleri geliyor olabilir. Ama tam aksine belgesel fotoğrafçılığı vahşi yaşamı veya doğayı göstermek için değil, insan hayatını ve zorluklarını resmedebilmek için ilk defa David Octavius Hill tarafından çekilmiştir. İlk belgesel fotoğrafının çekilme amacı İskoçyalı balıkçıların çalışma koşullarını dünyaya sergileyebilmekti. Bu sayede balıkçıların yaşadığı zorlukları tüm dünya görebilecekti.

İlgili:  Kablosuz Kulaklıkta Zirve - Sony WF-1000XM4

Belgesel fotoğrafçılığı yalnızca bununla kalmayıp zor şartlar altında çalışan çocuk işçiler, savaşlarda zarar gören masum insanlar ve yıkılan evleri, açlıktan ölen insanlar vb. daha nice insanlık dramı, belgesel fotoğrafçılığının konusu olmuştur. Bu fotoğraf türünün en güzel ve bir o kadar da acı tarafı ise şeffaf olmasıdır. Belgesel fotoğrafında her şey olduğu gibi görünür insanlar yalancı gülümsemeler atmaz, pahalı kıyafetler giymez. İçinde bulunduğu durum, yırtık kıyafetleri, göz yaşları en acı rengi ile fotoğrafı süsler. Yani belgesel fotoğrafları direkt olarak gerçeği yansıtır, kurgu değildir. Bu fotoğraflar her zaman olmasa da amacına ulaşmayı başarabilmiştir.

Belgesel-Fotografciligi-6-1024x683 Belgesel Fotoğrafçılığı Nedir? Tarihi ve Başlangıcı
Belgesel Fotoğrafçılığı

Belgesel Fotoğrafçılığı Özellikleri

Belgesel fotoğrafçılığı özellikleri arasında en önemlisi gerçeği yansıtmasıdır. Yani bir kurgu bulunmaz. Örneğin Vietnam savaşında Amerika’nın işlediği savaş suçları, insanların üstüne yağan bombalar, çıplak çocukları gören dünya kamuoyu ayağa kalkmış, binlerce insan Beyaz Saray’a yürümüştür. Aynı zamanda çocuk işçilerin zor şartlar altında ağır işlerde çalıştırılması “Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin imzalanmasında oldukça etkili olmuştur. Belgesel fotoğrafçılığı sayesinde insanların yaşadıkları dramlar dünya kamuoyunda yankı uyandırmış böylece bu zorluklara çözüm arama yoluna gidilmiştir.

Neleri Konu Alır?

Belgesel fotoğrafçılığı sadece insanı konu almaz. Hayatı konu alan bu tür, insan hayatının yanında doğayı da gözler önüne serer. Yapılan kaçak avlanmalar, nesli tükenen hayvanlar, katledilen ormanlar, evsiz kalan hayvanlar, yaban hayatı, vahşi doğa bu konulardan bazılarıdır. Doğanın bu kadar objektif bir şekilde gözlemlenip ölümsüzleştirilmesi sayesinde insanlar bilinçlenmiş, bazı bölgeler koruma altına alınmıştır.

Belgesel fotoğrafçılığı insanı, doğayı, hayvanları kısacası hayatı ve tüm zorluklarını resmeder. Gerçekleri bu denli açığa vuran belgesel fotoğrafı yaşamımızdan karelerle doludur. İnsanlığın hikayesini kaydetmede yazının önemi ne kadar büyükse o hikâyeyi ölümsüzleştiren fotoğraf ve fotoğrafçılık da o kadar önemlidir. Gerçekleri barındırması ve hikâyenin göz ardı edilen kısımlarının da işlenmesinden dolayı belgesel fotoğrafçılığının eşsiz bir yeri vardır. Uzun lafın kısası belgesel fotoğrafı hayatın fotoğrafıdır aslında.

İlgili:  Sony "E PZ 10-20mm F4 G" Mükemmel Optik

Belgesel Fotoğraf Örnekleri

Belgesel fotoğraf örnekleri hakkında sizlere aşağıda çeşitli fotoğraflar sunacağız. Bunlar sizlere bu iş hakkında fikir verecektir. Eğer siz de bir belgesel fotoğrafçısı olacak iseniz bu konuda sizlere biraz fikir vermiş olacaktır. İşte belgesel fotoğraf örnekleri sizlerle;

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir