1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Harici Flaş (Tepe Flaşı), TTL Flaş Kullanımı, Çekim Teknikleri

Harici Flaş (Tepe Flaşı), TTL Flaş Kullanımı, Çekim Teknikleri
Harici Flaş (Tepe Flaşı)
0

Harici Flaş Kullanımı

Fotoğrafçılıkta harici flaş yani tepe flaşı kullanımı daha gerçekçi görüntüler elde edilmesine yardımcı olur. Her fotoğraf makinesinde flaş dahili olarak yer almaktadır. Ancak bunlar çoğu zaman yeterli olmamaktadır. Flaş kullanımının amacı daha aydınlık ve daha net fotoğraflar ortaya çıkarmaktır. Bizler de bu konuda oldukça faydalı bir yöntem olan harici flaş kullanımı konusundan burada sizlere bahsetmek istedik.

Fotoğraf çekimleri sırasında istenmeyen parlamalar veya ışıklardan kurtulmak için doğru flaş kullanımı gereklidir. Fotoğraf makinelerinin içerisine gömülü flaşlar bulunmaktadır ve bunlar yeni başlayanlar için oldukça kullanışlı olabilir. Ancak profesyonel olarak fotoğrafçılıkla ilgilenenler için fotoğraf makineleri içerisindeki flaş yeterli olmayacaktır.

Neden Flaş Kullanırız?

Flaş kullanımı ortamdaki ışığın ayarlanması için çok önemlidir. Loş ışıkta çekilen fotoğraflarda gölgede kalan kısımlar fotoğrafın kalitesini bozabilir. Böyle durumlarda flaş devreye girerek gölgede kalan yerlerin aydınlanmasını sağlar. Bu da fotoğraftaki netliği arttırarak daha etkili bir çalışma ortaya kurar. Bu yüzden flaş kullanımı iyi bir şekilde bilinmelidir. Harici flaş veya tepe flaşı kullanmanın faydaları nelerdir?

Harici Flaşın Ne Yararı Var?

Harici flaş kullanımı fotoğraflarınızın kalitesini kesinlikle arttıracaktır. Bu yüzden tüm fotoğrafçılarda bu harici flaşlardan görmek mümkündür. Birçok faydası bulunduğundan harici flaş küçümsenmeyen bir detaydır. Aşağıda önemli faydaları sizler için sıralanmıştır. Harici veya tepe flaşın faydaları;

  • İstediğiniz mekana götürebilir ve büyük mekanlarda istediğiniz rengi yakalayabilirsiniz.
  • Fotoğraf makinelerine gömülü olan flaşlardan oldukça güçlü bir ışık verir.
  • Kendi bataryası vardır ve bu sayede fotoğraf makinesinin bataryasını bitirmez. Birçoğu pille çalışır.
  • İstediğiniz yöne yerleştirebilirsiniz.
  • Çok büyük bir ışık kaynağı yayar bu da ışığın yumuşayarak fotoğrafa düşmesini sağlar.
  • Fotoğraf netliğinizi arttırarak iyi bir çalışma sunar.
  • Dolma süreleri oldukça hızlıdır ve hızlı bir şekilde fotoğraf çekebilirsiniz.
  • Fotoğrafa yan taraflarından da ışık verebilmenizi sağlar.
  • Birçok farklı aksesuarın içerisine yerleştirerek kullanabilirsiniz. Örneğin; önüne bir şemsiye koyarak farklı bir ışık yaratabilirsiniz.

Kırmızı Gözü Ortadan Kaldırır

Profesyonel olarak fotoğrafçılıkla ilgilenenler için dahili flaşlar artık iş görmeyecektir. Çünkü harici flaşlar ile istediğimiz görüntüyü yakalayabilmek çok daha kolaydır. En basit örnekle dahili flaş ile çekilen fotoğraflarda eğer ortam aydınlığı yetersizse (ki bu özellikle geceleri olur) fotoğraflarda gözler kırmızı çıkabilir. Bu da en fazla istenmeyen olaylardan biridir. Bu kırmızı göz olayını harici bir flaş kullanarak giderebilmek mümkündür. Harici flaşlar fotoğraf makinesine de takılabilir ayrı da kullanılabilir. En güzel yönlerinden biri de harici flaşları istediğiniz yere yerleştirebilmenizdir. Bu sayede istediğiniz ışığı çok daha kolay bir şekilde yakalama fırsatı bulabilirisiniz.

Kameranın Pil Ömrü Uzatılabilir

Godox-Tepe-Flas Harici Flaş (Tepe Flaşı), TTL Flaş Kullanımı, Çekim Teknikleri
Godox Tepe Flaş, Tetikleyici ve Bataryaları

Harici flaşların yani tepe flaşının kendi güç kaynakları vardır. Bu flaşlar çeşitli pillerle çalışabilir ve pil ömrünün de uzatılabilmesi için harici güç kaynakları da bu flaşlar içerisinde kullanılabilir. Bu sayede daha uzun süre harici flaşınızı kullanarak daha büyük aydınlatmalar yakalayabilirsiniz. Çekim yapılacak alanda pozlamayı kolaylaştırmak ve ışığı dağıtmak için bu tarz flaşlar büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Çünkü sahneye dik olarak yansıyan ışık istenen görüntünün elde edilmemesine yol açar. Bu tarz bir kullanım artık fotoğrafçıların istemediği bir yöntemdir. Bu yüzden harici flaş kullanımının her geçen gün biraz daha arttığını gözlemliyoruz.

Her Yere Yerleştirilebilir

Harici flaşı istediğiniz yön ve yere yerleştirerek istediğiniz açıdan görüntüler elde edebilirsiniz. Bu tarz kolay bir kullanım için neden dahili bir flaş kullanılsın ki! Doğrusu artık dahili flaşların pek bir işe yaramadığı gerçek. Işığın azlığını, çokluğunu ayarlamak istiyorsanız ve fotoğrafçılık işinde profesyonel bir çalışma görmek istiyorsanız mutlaka bir harici flaşa ihtiyacınız olacaktır. Dış çekimlerde bile bazı yöndeki gölgeleri kaldırabilmek için bir flaşa ihtiyacımız olabilir. Bunu da düşünerek günün her anında yanınızda bir harici flaş bulundurmanızı öneririz.

İlgili:  Zhiyun SMOOTH-Q3 İnceleme

Flaş Tetikleyici Nedir?

Harici flaş tetikleyici, kullanacağınız kablosuz ışık kaynağını tetikleyen ve patlamasını sağlayan bir cihazdır. Bu tetikleyici ile tepe flaşınız makine üzerinde bulunması gerekmez. Ayrı bir yerde kalarak onu uzaktan çalıştırmanızı sağlar. Bu tetikleyici makinenizin tepe flaşı yuvasına takılır ve çoğu model HSS destekler.

Godox-X1T-Flas-Tetikleyici Harici Flaş (Tepe Flaşı), TTL Flaş Kullanımı, Çekim Teknikleri
Godox X1T Flaş Tetikleyici

Harici Flaş (Tepe Flaşı) Nasıl Kullanılır?

Harici flaşlar istenilen yere konulabilir. Özellikle ortamda güçlü bir ışığa ihtiyaç duyuyorsanız daha güçlü bir flaşa ihtiyacınız olacaktır. Flaşı istediğiniz yere konumlandırdıktan sonra uzaktan kontrol ederek istediğiniz zaman patlatabilirsiniz. Bu sayede daha güçlü bir ışıkla daha net fotoğraflar elde edebilirsiniz. Son zamanlarda tavana doğru tutulan flaşlar oldukça moda. Ortamın arka planı veya tavanı aydınlatıldığında fotoğrafların netlik derecesi de yükselişe geçiyor. Özellikle düğün fotoğrafçıları bu tarz flaşlarla göz alıcı görüntüler yakalıyor. Fotoğrafçılığı profesyonel olarak yapan bir çok kişi de harici bir flaş görme olasılığınız yüksektir.

Elinizdeki tepe flaşı daha verimli kullanabilmek için bazı ipuçları;

Flaş kullanılarak çekilen fotoğraflar her zaman güzel durmaz. Bunun için flaşı hangi zamanda ve hangi sertlikte kullanacağınız önemlidir. Direkt olarak patlayan flaşlar ışığı yaymadığı için kırmızı gözler görmenize neden olabilir. Ayrıca çok parlak bir ışık verirseniz fotoğrafta istenmeyen parlamalar da görebilirsiniz. Özellikle karanlık ortamlarda flaşa ihtiyaç duyduğumuzdan ışığı iyi ayarlamamız gereklidir.

Gelen ışığın parlaklığını denemek ve ayarlamak için bir diffuserdan faydalanabilirsiniz. A4 kağıdı da ışığı yumuşatmak için etkili bir yöntem olabilir. Kağıdı flaşın biraz uzağına koyarak ışığı yumuşatabilmeniz mümkündür. Ancak profesyonel çalışma için bunun iyi bir yöntem olduğunu söylemek güçtür.

  • Harici flash tetikleyicisi kullanın. Işığı maksimum oranda yönlendirmek için ve modelinize veya nesnenize ışığı farklı bir açıdan vermek için flash tetikleyici kullanın.
  • Ev içi çekim yapıyorsanız flash direk olarak insanların yüzüne vurmamalıdır. Bu şekilde çok sert ışık vermiş olursunuz. En ideal çekim ışığı tavana çevirmek ve tavandan sekmesini sağlamaktır.
  • Tepe flaşı üzerine bir ışık yumuşatıcı takın. Kendi içinde zaten bir difüzör yani yumuşatıcı çıksa da bu genelde yetersiz kalır. Bunun için ekstra bir ışık yumuşatıcı takın.
  • En yumuşak ışık yansıtabilmek için softbox alın. Eğer taşımaya ve kullanmaya vaktiniz ve de bir yardımcınız var ise softbox kullanmak ışığınızı son derece yumuşatacaktır.
Harici-Flash-Icin-Yumusatici-Difuzor Harici Flaş (Tepe Flaşı), TTL Flaş Kullanımı, Çekim Teknikleri
Harici Flash Difüzör

Dahili Flash İle Harici Flash Arasındaki Farklar

Harici flaşlar dahili flaşlara göre hem daha kullanışlı hem de daha faydalıdır. Çünkü fotoğraf makinelerine gömülü halde bulunan flaşların ışığı direkt olarak yansır ve daha az ışık verir. Aynı zamanda ışığın dağıtılmasına da engel olur. Fotoğraflarınızın kalitesi bozulur ve istediğiniz ışığı yakalamakta güçlük çekersiniz. Bunu bir süre kullandıktan sonra kendi gözlerinizle de görebilirsiniz. İşte bu süreçte harici bir flaşa ihtiyaç duyacaksınız. Harici bir flaş alıp istediğiniz açıyı yakalayabilmeniz mümkün. Sadece harici flaşı doğru yere yerleştirmeniz yeterli olacaktır. Bir süre sonra harici flaşı doğru yere konumlandırma konusunda da herhangi bir sıkıntı çekmeyeceksiniz. Çünkü kullanımı oldukça basit.

TTL Flaş Nedir?

TTL’in ingilizce açılımı Through The Lens (metering) olarak geçer. TTL, biz deklanşöre yarım bastığımızda ortamın ışık değerinin ölçülmesi özelliğine dayanır. Bu esnada sadece odak yapılmaz ve yarım deklanşör sayesinde TTL özelliği ile ortamın değerleri de ölçülür. Bunlara ölçüm modları denir. Fotoğraf makinenizin ayarlarında TTL Ölçüm Modlarını görebilirsiniz. Eğer kullandığınız flaş TTL özelliğine sahip ise ortam ışığını otomatik ölçerek patlama miktarını ona göre ayarlar.

İlgili:  Sony RX100 VII İncelemesi ve Özellikleri

Kullandığınız flaşın ne kadar bir güçte patlayacağı sadece dış ortam ışığına da bağlı değildir. Bunun için makinenizin de uygun ayarlarda olması gerekir. Makinenin ISO, diyafram ve enstantane değerleri de flaş patlama gücünü etkiler. Bu nedenle TTL flaş almak çok önemlidir. Makine ve sensör ile sürekli olarak iletişimde kalan bir TTL flaş en doğru patlama miktarını size ayarlar. Bu sayede fotoğraflarınız az ışıklı veya çok fazla ışıklı olmaz.

TTL flaşların bir diğer özelliği de kameranın nesneye olan uzaklığını ölçmesidir. Eğer nesne çok uzakta ise flaş daha güçlü patlar. Eğer çok yakın bir çekim yapıyorsanız çok güçlü bir patlama olmayacaktır.

Fotoğraf makinelerinin “metering mode” yani ölçüm yetenekleri farklı şekillerde meydana gelir.

E-TTL-ve-TTL-flas-nedir Harici Flaş (Tepe Flaşı), TTL Flaş Kullanımı, Çekim Teknikleri
Canon E-TTL ve TTL Örnekleri

Analog TTL Nedir?

Analog TTL şu şekilde çalışır; dış ortamdan film üzerine ışık gelir ve bir kısmı sensör üzerine yansıtılır. Sensör bu noktada flaşı kontrol eder. Eğer yeterli ışık sensöre geldiyse flaş patlamaz. Eski dönemde bütün kamera üreticileri filmden yansıyan ışığın oranını aynı tutmuşlar. Aralarında çok az fark varmış. Analog TTL eski bir sistemdir. Günümüzde cihazların büyük çoğunluğu altta anlatacağımız yeni sistemi kullanır.

Dijital TTL Nedir?

Dijital TTL sistemi dış ortam ışığını ölçmek için yansıyan ışığı kullanır. Bunun için ilk önce flaş üzerinden bir ışık çıkar. Bu ışık dış ortamdan yansıyarak geri sensöre gelir. Dönen bu ışık sayesinde dış ortamın ışık miktarı ölçülür. Biz aslında tepe flaşı veya harici flaş kullanırken preflash denilen öncü flash ışığı dışarı giderek sensöre tekrar gelir. Dijital TTL bu anlamda daha yeni, güncel bir teknolojidir. Canon tarafında bu sisteme Evaluative TTL (E-TTL) denilmiştir. Daha sonra ise E-TTL II çıkmıştır. Nikon tarafında ise bu eski dönemde D-TTL olarak tanımlanmıştır. Sonradan ise i-TTL olarak daha gelişmiş bir sistem getirilmiştir.

Sonuç: Harici Flaş veya TTL Flaş Almalı mıyım?

Eğer profesyonel bir fotoğrafçı olmak isteğindeyseniz elbette ki iyi bir makinenin yanında iyi bir harici flaşa ihtiyacınız olacaktır. Kullanımı başlarda zor gelse de fotoğraflardaki ışığı zamanla kavrayarak harici flaşı doğru yere konumlandırabilirsiniz. Harici flaş ile günün her saati en etkili fotoğrafları yakalayabilirsiniz. Flaş aslında net fotoğraflar yakalamamız için en önemli detaylardandır. Bu yüzden küçümsenmeden dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır.

Nasıl Bir Harici Flaş Almalıyım?

Harici flaş alırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta fotoğraf makinenize uyumudur. Ayrıca makinenizin mekanik aksamına zarar vermemesi için elektrik değeriyle de uyum göstermesi gerekmektedir. Bunun yanında eski flaşları tercih etmeniz de fotoğraf makinenize olan hasarı arttırabilir. Yani güncel bir harici flaş olması çok önemlidir. Harici flaşların manuel olması da büyük bir kullanım kolaylığı sağlar. Bu sayede istenilen ışık çok daha kolay bir şekilde ayarlanabilir. Flaş arkasında güç bölümünden ışığın değeri arttırılabilir veya azaltılabilir.

Kullanımı oldukça basittir ve bu yüzden endişe etmeden alabilirsiniz. Otomatik olanları da vardır ve bu sayede elle ayarlamanız da gerekmez. Güncel flaşlardan fotoğraf makinenize uygun olanı aldığınızda herhangi bir problem yaşanmaz.

Sony Aynasız Fotoğraf Makineleri için genellikle tercih edilen TTL flaş önerisi; Godox TTL flaşlardır. Örneğin Godox TT685 TTL modelini tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda TX1 tetikleyici de satın alabilirsiniz. Aynı şekilde Canon ve Nikon için de Godox un TTL flaşlarını alabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir