1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Sisli Havada Fotoğraf Çekimi Nasıl Yapılır?

Sisli Havada Fotoğraf Çekimi Nasıl Yapılır?
Sisli Havada Fotoğraf
0

Sisli Havada Nasıl Fotoğraf Çekilir? Fotoğraf Çekme Teknikleri

Olumsuz hava koşulları içerisindeyken sisli havada fotoğraf nasıl çekilir? Bu durumda elbette ki farklı teknikler kullanılmaktadır. Gelin birlikte bu tekniklerin neler olduğuna göz atalım.

  • Sisli havada fotoğraf çekmek isteyen kişiler için özellikle sabah erken saatleri oldukça uygundur. Normal havaya göre sisli havada fotoğraf çekmek zordur fakat iyi bir fotoğraf çektiğinizde bu zorlukları önemsemeyeceksiniz.
  • Sisli hava koşullarında kaliteli ve göze hitap eden fotoğraflar çekebilmeniz için en önemli şey fotoğraf makinesinde manuel olarak ayarlar yapmaktır.
  • Genellik ile fotoğraf makineleri otomatik ayar modunda iken ışığı kötü yansıtarak fotoğrafların kalitesini düşürmektedir.
  • Havanın sisli olduğu zamanlarda, fotoğraflar da pozlama otomatik olarak kısa olur ve bu da çekilen fotoğrafların gri tonlarında olmasını sağlar.
  • Fotoğrafların normalden daha gri görünmesini engellemek için makinanızın pozlama süresini artırmalı ve + pozlama yapmanız gerekecektir. Havadaki sisin yoğunluğuna göre ayarlar + 0.5 ile + 1.5 arasında olmalıdır. Ve bir diğer ayrıntılı detay ise fotoğrafı çekerken diyaframı düşük tutmaktır.
  • Sisli hava koşullarında fotoğraf çekerken, fotoğraf makinanızın netlik ayarını da manuel olarak sizin yapmanız daha iyi sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır. Makineniz çok yakına veya istediğiniz alana odak yapmayabilir. Çünkü sisli ortamlarda kontrast da az olduğundan makine görüntüyü algılamakta zorlanabilir.
  • Sonuç olarak düşük ışıklı bir ortam getiren sisli havada fotoğraf çekimi için düşük diyafram kullanın. Işığı daha fazla alabilmek için ISO yükseltmeyin. Aksine perde hızınızı düşürün. Bunu da en iyi tripod ile yapabilirsiniz.
  • RAW çekim yapın. Renk ve ışığın az olduğu bu ortamdan sonra düzenlemeye ihtiyacınız olacağı için RAW çekin. Bu sayede daha fazla esneklik kazanın.
  • Fotoğraf çeker iken diyafram aralığını ise f/5.6 ile f/8 değerleri arasında kullanmanız önerilir. Böylece daha fazla alanı kapsayan bir odak yakalarsınız.
  • Sisli havada fotoğraf çekerken kameranızın enstantane hızının farklı ayarlara getirerek kullanabilirsiniz. Bu fotoğraf türünde sislerin hareketi göz önüne alınarak enstantane hızının 1/15 ve 1/60 aralığında olması iyi sonuçlar elde etmenizi sağlar.
  • Sisin oluşturmuş olduğu nemden dolayı fotoğraf makinenizin üzerinde su damlacıkları oluşabilir ve fotoğrafınızın kalitesiniz bozabilir. Bu durumuna karşı fotoğraf makinenizi kılıf ile korumalısınız. Aksi halde konforlu bir fotoğraf çekimi yapamazsınız.
İlgili:  Kızılötesi Fotoğrafçılık Nedir? Nasıl Çekilir?
Sisli-Havada-Fotograf-Nasil-Cekilir Sisli Havada Fotoğraf Çekimi Nasıl Yapılır?
Sisli Havada Fotoğraf Çekimi

Sisli Havada Fotoğraf Çekimi için Makine Ayarları Nasıl Olmalı?

Sisli havada fotoğraf çekerken bazı noktalara dikkat ederek harika fotoğraflar elde edebilirsiniz. Gelin birlikte neler yapabileceğimize göz atalım.

  • Perde hızımız mümkün olduğunca düşük olmalı. Çünkü daha fazla ışık alabilmemiz gerekiyor. Sabahın erken saatlerinde çekim için bu şart diyebiliriz. Enstantane değerinizi düşürebilmek makinenizin de görüntü sabitleme sistemine bağlı. Örneğin Sony gövdelerde bulunan 5 yönlü görüntü sabitleme sistemi ile 1/10sn enstantane değerinde fotoğraflar çekebilirsiniz.
  • Uzun pozlama fikrini düşünün. 30 sn kadar bir sürede sislerin nasıl tek fotoğrafta akarken sabitlendiğini düşünün. Bunun için size bir tripod gerekir. Yoksa bile makinenizi yerden 1 metre yükseklikte bir zemine sabitleyebilirseniz yine uzun pozlama çekebilirsiniz.
  • Elde çekim yaptığınızı düşünerek perde hızınızı 1/10 yaptıktan sonra diyaframınızı f8 ve yaklaşık bir değere getirebilirsiniz. Böylece daha geniş bir alanı odaklamış olursunuz.
  • ISO ayarınız ise manuel değerde olmalı. Gereksiz ISO yükselmelerini engellemek tamamen sizin elinizde. ISO100 genel olarak standart bir başlangıç değeridir. Dinamik aralığı yüksek olan bir gövdeniz var ise bu sizin için çok da önemli değildir.
Sisli-Havada-Fotograf-Cekimi Sisli Havada Fotoğraf Çekimi Nasıl Yapılır?
Sisli Havada Nasıl Fotoğraf Çekilir?

Hangi Lensi Kullanmalıyım

Manzara, sokak, cadde gibi fotoğraf kategorileri genellikle geniş açı lenslerle çekilir. Genellikle diyorum çünkü 400mm lens ile de yerine göre çok iyi manzara fotoğrafları çekilebilir. Bu noktada sizlere önerebileceğimiz Sony için geniş açı lens listesi şöyle:

APSC için;

Full Frame için;

Sisli-Hava-Fotograflari-2-1024x683 Sisli Havada Fotoğraf Çekimi Nasıl Yapılır?
Sisli Havada Fotoğraf Çekimi Nasıl Yapılır?

Sisli Fotoğraflarda Neler Çekilmelidir?

Karşımda ne olmalı yani neyi çekmeliyim? Özellikle sisli havalarda şehir manzarası fotoğrafları çekmeniz çok gizemli ve dikkat çekici fotoğrafları elde etmenizi sağlar. Dolu caddeler, sahiller, limanlar ve ormanlık alanlar gibi yerlerde fotoğraf çekerek çok güzel fotoğraflar elde edebilirisiniz.

İlgili:  GPU Hotspot Nedir? Gerçek Sıcaklık Değerimiz Kaç?

Günümüzde sisli fotoğrafların görseline olan ilgi artmıştır ve insanların çoğu bu tarz fotoğraflar çekmek istiyor. Bu tarzda olan fotoğraflar ne kadar kolay çekilmiş gibi dursa da kolay değildir. Sisli fotoğraflar çekerken dikkat edilmesi gereken pek çok ayrıntı vardır. Bu sebep ile bu tarz fotoğraflar çekmek profesyonellik gerektirir.

Bir süre fotoğraf eğitimi alındıktan sonra ve sık sık farklı fotoğraf ayarları kullanarak fotoğraflar çekerek kişilerin kendilerini geliştirmesi gerekir. Böylece zamanla güzel sis fotoğrafları çekebilir hale gelebilirler. Bu sürecin uzunluğu hem kişilerin kişisel isteğine hem de deneyimine bağlı olarak değişim sağlanabilir.

Sisli havalarda fotoğraf çektiyseniz sonrasında fotoğraf makinenizi boynunuzda taşımak yerine çantanıza koymanız gerekir. Eğer fotoğraf makineniz çok fazla neme maruz kalır ise zarar görecektir. Fotoğraf makinenizin en az nemi almasına dikkat etmeniz gerekir. Bu durumlara karşı koruyucu kullanmanız oldukça önemlidir.

Sisli Hava Fotoğrafları

Sizin için sisli havada çekilmiş fotoğraftan bir ufak galeri yaptık. Bunlara bakarak biraz fikir sahibi olup nasıl ve neyi çekmek istediğinize karar verebilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir