1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Uzun Pozlama Nedir? Nasıl Yapılır?

Uzun Pozlama Nedir? Nasıl Yapılır?
Uzun Pozlama Nedir
0

Fotoğrafta Uzun Pozlama Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu yazımızda uzun pozlama nedir yöntemi nedir konularına bakıyoruz. Uzun pozlama, fotoğraf çekimi yaparken sensörün aldığı ışık ile alakalıdır. Buna çekilen fotoğrafın karanlık veya aydınlık olması da diyebiliriz. Pozlamanın ayarlanmasında fotoğrafın çekildiği alanın ışığı önem arz eder. Eğer ortamda ışık iyi ise pozlama süresi azaltılır iken ortamdaki ışık yetersiz ise daha uzun pozlama yapılır.

Peki uzun pozlama ne işe yarar? Uzun pozlama, karanlık ortamlarda fotoğrafın daha fazla ışık almasını sağlar. Doğru ışıkta doğru pozlama yapmak oldukça önemlidir. Bu sebeple fotoğrafa düşen ışığı doğru ayarlamanız gerekir.

Uzun pozlama, az ışık ile fotoğrafını çektiğiniz nesnede bir hareket yaratma durumu olarak da tanımlanabilir. Bu tekniği iyi uygulayabilmek için üç önemli faktör mevcuttur. Bu faktörler; diyafram, enstantane ve ISO değerleridir. Eğer bu 3 önemli faktörü iyi yapabilirseniz uzun pozlamanız oldukça güzel olacaktır. Uzun pozlama ile güzel fotoğraflar çekmek için enstantane değerine çok dikkat etmeniz gerekir. Bu değerin düşük olmasına özen gösterin. Enstantaneyi fotoğraf çekerken ışığın kamera ile buluşma süresi olarak adlandırabiliriz. Fotoğrafını çekeceğiniz şeyi yaklaşık 15 saniye pozlayarak bu işlemi başarı ile sonuçlandırabilirsiniz.

Uzun-Pozlama-Nedir-Nasil-Yapilir Uzun Pozlama Nedir? Nasıl Yapılır?
Uzun Pozlama Nedir? Nasıl Yapılır?

Uzun Pozlama Nasıl Yapılır?

Fotoğrafçılıkla ilgili merak edilen sorulardan biri de uzun pozlama nasıl yapılır? Sorusudur. Aşağıda pozlama ile ilgili tüm detaylar verilmiştir. Gelin birlikte inceleyelim.

  • Düşük ışıkta çekim yaparken uzun pozlama kullanmanız oldukça iyi fotoğraflar elde etmenize yardımcı olur. Uzun pozlama yaparken ışığın az olması sebebi ile fotoğrafın netliğinde sorun yaşanabilir. Bu sebeple fotoğraf makinesini kullanırken düşük ışıklı ortamlarda makineyi sabit tutmaya çok dikkat edin. Bu sabitliği sağlamak için bir tripod kullanabilirsiniz. Tripod sayesinde kamera herhangi bir oynamaya ve titreşime karşı kendini koruyabilir.
  • Uzun pozlama yöntemini kullanıyor iseniz, ışığı kameranızın odağında tutmanız büyük öneme sahiptir. Bunu yapmak için doğal yoğunluk filtreleri mevcut. Bu filtreleri kullanabilirsiniz. Fotoğraf makinenizin önüne bu doğal filtreleri takıp ışığı ayarlayabilirsiniz. Bu şekilde daha kaliteli ve dikkat çekici fotoğraflar elde edebilirsiniz.
  • Uzun pozlama kullanırken dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise diyafram açıklığının az olması ve ISO değerinin de düşük tutulması gerekir. Uzun pozlama sürecinde süreyi fazla uzatmak ta sorunlara neden olabilir. Eğer uzun süre kullanılır ise noise oluşumu yükselir. Bundan kurtulmak için RAW formatı kullanmanız gerekir. RAW formatının önerilmesinin nedeni ise bu formatta çekilen fotoğrafların çok daha kolay düzenlenebilmesidir. Bu fotoğrafları düzenlemek için ise pek çok program kullanabilirsiniz.
  • Fotoğraf çekimi yapmak istediğini alanı belirlemeniz ve ışık alanının en müsait olduğu zamanda oraya giderek en iyi kadrajı aramanız gerekir. Hava aydınlık iken o konumda fotoğraf çekimleri yaparak kadrajın neleri kapsadığını belirlemeniz sizin açınızdan daha iyidir.
  • Uzun pozlama yaparken en çok dikkat etmeniz gereken şeylerden bir diğeri ise titreşim önleme özelliğini kapatmanız gerekir. Bu özelliğin kullanılması kimi zaman fotoğrafın netliğini olumsuz etkileyebilir.
İlgili:  Fotoğrafçılar İçin En İyi Monitör Nasıl Seçilir?
Yuksek-Pozlama-1024x668 Uzun Pozlama Nedir? Nasıl Yapılır?
Uzun Pozlama Örneği

Uzun Pozlama Yaparken Nelere ihtiyaç Duyulur?

Uzun pozlama yaparken bazı ekipmanlara ihtiyaç duyulur. Bu ekipmanlar kısaca şunlar;

Tripod: uzun pozlamada titreşimi engellemek için çok yaygın olarak kullanılır. Bu tarz çekimler yapmak için mutlaka bir tirpodu yanınızda bulundurun. Örneğin 10sn boyunca sensörün ışığa maruz kalacağı bir çekim yapacaksınız. Bu 10sn boyunca makinenin yaptığı her titreşim fotoğrafa yansır. Bu yüzden makinenin tamamen sabitlenmesi gerekir.

Geniş açı ve/veya Telephoto lens: uzun pozlama çekimi yaparken yanınızda başka lensler de kullanmanız gerekebilir.

Kablolu yada kablosuz kumanda: fotoğraf makinenizin zaman ayarını kullanarak da farklı çekimler yapabilirsiniz. Bu yöntemi kullanarak titreşimi en az seviyeye indirebilirsiniz. İlave seçenek olarak eğer kumandanız yok ise fotoğraf çekimi için zamanlayıcıyı kullanabilirsiniz. Böylece siz deklanşöre bastıktan 2-3 sn sonra fotoğraf çekilir ve elinizin makineyi titretmesi fotoğrafa yansımamış olur.

Batarya: fotoğraf çekimi yapacağınız yere gitmeden önce bataryanızı kontrol edin, mümkün ise yanınıza ek bir batarya alın. Çünkü uzun pozlama yapılacak alanda çok vakit harcanıyor. Güzel keyifli vakit geçiyor. Bu nedenle ilave batarya ihtiyacınız olacak.

Hafıza kartı :  hafıza kartınızın boş olduğundan emin olun. Uzun pozlamaya başladığınızda işin keyfini aldığınızda yüzlerce RAW fotoğraf çekmek isteyebilirsiniz. Bu durumda SD kartınızı kontrol etmenizde fayda var.

ND Filtre: Bu filtre siz enstantane değerinizi yükselttiğinizde sensöre fazla ışık girmemesini sağlar. Yani lensin önünde bir güneş gözlüğü var gibi düşünün. Işığı azaltarak sizin daha uzun bir pozlama yapmanızı sağlar.

Gündüz Uzun Pozlama Yapılır mı? Nasıl Yapılır?

Gündüz ışık fazla olduğu için biz 10sn ile 30sn arasında bir pozlama yapabilir miyiz? Eğer yaparsan görürüz ki fotoğraf bembeyaz çıkar ve bir fotoğraf alamıyoruz. Bunun sebebi ışığın fazla gelmesi. İnsan gözünü düşünün yüksek ışığa sürekli bakarsanız gözünüz zarar görür ve bir şey göremezsiniz. Güneş gözlüğü takarsınız veya gözünüzü kısarsınız. İşte lenste te göz kısması ile aynı anlama gelen diyafram kısma yani diyafram değerini büyütme vardır.

Gunduz-Yuksek-Pozlama Uzun Pozlama Nedir? Nasıl Yapılır?
Gündüz Yüksek Pozlama

F yani diyafram değeri küçük iken lensin diyafram bıçakları açılır. Böylece sensöre fazla ışık gelir. Bu nedenle biz gündüz ışığı azaltmak için diyafram değerini büyütmeliyiz. Örneğin f16 değerine getirmeliyiz. Ama gündüz vakti bu da yeterli gelmeyecektir. Bunun yanında ışığı azaltabilmek için ISO değerini minimuma getirmeniz gerekir.

İlgili:  En İyi Manzara Fotoğrafları

Tüm buraya kadar yaptıklarımız bize ne kadar bir uzun pozlama kazandırır sizce? Tahmini olarak 2-3sn. Eğer yukarıda bahsettiğimiz şu ayarlar ile gece çekimi yapsa idik tahminen 10sn civarında bir uzun pozlama yapabilirdik. ISO:50, F16-F22. Gece ışık zaten az olduğu için ND filtre gerekmezken gündüz 2-3sn üzerinde pozlama yapmak için ND filtre şarttır.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir