HDR Fotoğraf Nedir ve Aşamaları Nelerdir?
Fotoğrafçılıkla ilgilenenler için HDR kavramı ve HDR fotoğraf nedir nasıl çekilir soruları çok önemlidir. Bizler de bu konunun detaylarına doğru sizi yolculuğa çıkarıyoruz.
HDR Fotoğraf nedir?
HDR fotoğrafın açılımı high dynamic range olarak geçer. HDR fotoğraflar 3 ya da daha fazla fotoğrafın birleştirilmesi ile oluşur. HDR fotoğraf karanlık ışık ile aydınlık ışığın arasındaki belirginliktir.
Tek bir fotoğraf çekiminde ışıklı ve karanlık yerleri dengelemek mümkün değildir. Bu sebep ile aynı fotoğraftan birkaç tane çekilir ve bu fotoğraflar farklı şekillerde düzenlenir ve son olarak hepsi birleştirilerek bir Hdr fotoğraf elde edilir. Yani kısacası HDR fotoğraf aynı yerin birkaç kere fotoğrafı çekilip farklı şekillerde düzenlenip en son birleştirilmesi ile elde edilir.
HDR Fotoğraf Nasıl Çekilir?
HDR fotoğraf çekerken fotoğrafta ışığı düzgün bir şekilde yaymak oldukça zordur. Bu neden ile fotoğrafçılar hem ışığa hem de karanlığa odaklı ayrı fotoğraflar çeker ve bunların hepsinin sonucuna göre bir HDR fotoğraf elde edilir. Örneğin Sony fotoğraf makinelerinde Bracket çekim kavramı vardır. 3-5-7-9 adet bracket istifine kadar çıkabilen Sony kameralar 9 fotoğrafı 1sn içinde çeker. Bu fotoğrafların her biri farklı pozlandırma değerine sahiptir. Böylece karanlık ve aydınlık alanlardaki her detay farklı fotoğraflara işlenir. Daha sonra bu fotoğraflar birleştirilir ve HDR fotoğraf elde edilir.
Pozlama yapmayı bilen fotoğrafçıların HDR fotoğrafları daha kolay çektiği bilinir. Eğer yeni fotoğraf çekmeye başladıysanız da biraz pratikten sonra güzel HDR fotoğraflar elde edeceksinizdir. HDR fotoğraf çekmek için ekstra pahalı ekipmanlar almanız gerekmiyor. Sahip olduğunuz herhangi bir dijital fotoğraf makinesi ile HDR fotoğraf çekebilirsiniz.
HDR fotoğraf oluştururken RAW modunda çekim yapmanız önerilir. Bunun sebebi ise RAW formatı kullanılarak çekilen fotoğrafların düzenlemesinin çok daha kolay olmasıdır.
HDR 10 Pro Nedir?
HDR 10 pro gelişmiş bir teknoloji olarak karşımıza geliyor. Gelin birlikte konunun detayına bakalım.
- HDR 10 pro, klasik HDR teknolojisinin daha gelişmiş ve güncel hali olarak önümüze çıkıyor. HDR 10 pro kullanarak video çekerken daha kaliteli, net ve canlı görüntüler elde edebilirsiniz. Bu teknoloji günümüzde özellikle 4K televizyonlarda kullanılmaktadır. HDR 10 pro ile daha fazla rengi bir arada görebilirsiniz. HDR 10 pro teknolojisi sayesinde daha yoğun siyahları ve daha aydınlık olan beyaz renkleri görmek mümkün hale gelir. Daha fazla renk seçeneği sunan bu teknoloji ile doğala yakın görüntüler elde edilmektedir.
- HDR 10 pro kontrastı yüksek renkler sunar iken, daha iyi kaliteli ve iyileşmiş bir görüntü sağlar.
HDR Ne Zaman Kullanılır?
Hdr fotoğraf çekimi genellikle detaylara önem verilmesi gereken durumlarda kullanılan bir fotoğraf türüdür ve genel olarak manzara fotoğrafı çekerken kullanılır.
HDR Fotoğrafın Özellikleri
HDR fotoğrafın genel özelliklerini aşağıda listeledik. Bu bilgilerle kısa sürede kendinizi geliştirebilirsiniz.
- HDR fotoğraf çekmek isteyen kişilerin öncelik ile diyafram, enstantane ve ISO değerlerini iyi kontrol edebilmesi gerekmektedir. Bu tür fotoğraflar çekebilmek için gerekli olan asıl şey pozlama ve EV değerlerinin düzenidir.
- HDR fotoğraf çekerken daha net ve temiz görüntüler elde edebilmek için ISO değerini en düşük seviyede kullanmak çok önemlidir ve bu teknik ile çekilen fotoğraflarda en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden biri kameranın sabit durmasıdır.
- Örnek vermek gerekir ise eğer 3 farklı fotoğraf ile bir Hdr fotoğraf oluşturacak iseniz bu fotoğrafların pozlama değerlerini -2, 0 ve +2 değerlerinde yapmanız iyi sonuç almanız gerekecektir.
HDR Fotoğraf Çekerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
HDR fotoğraf çekerken en çok dikkat edilmesi gereken konulardan birisi çektiğiniz fotoğraflar arasında kadrajın değişmemesidir. Eğer HDR fotoğraf çekerken kadrajı oynatırsanız istediğiniz sonucu elde edemezsiniz. Bu sebeple HDR fotoğraf oluşturmak üzere çektiğiniz fotoğraflarda kameranın ve kadrajın sabitliği oldukça önemlidir. Hava şartları bozuk ve rüzgarlı olduğunda iyi sonuçlar elde edemezsiniz. Bu fotoğraf tekniğini genellikle manzara fotoğraflarında kullanmalısınız. Hareket etme olanağı daha düşük olan objedeler de daha iyi sonuç alacaksınız.
Fotoğraf çekimi yaparken tripod kullanmak işinizi oldukça kolay bir hale getirecektir.
HDR Fotoğraf Birleştirme Programı
HDR çekimi yukarıda anlattığımız gibi çektiyseniz HDR fotoğraf birleştirme programı ihtiyacınız olacaktır. Bunun en iyi seçim Adobe Lightroom veya Adobe Photoshop programıdır. Şimdi gelin HDR fotoğraf birleştirme nasıl yapılır ona bakalım.
1. Öncelikle çektiğiniz 3-5-7-9 adet fotoğrafı Lightroom üzerinde aşağıdaki gibi seçip sağ tıklayın. Sonra “Photo Merge > HDR” yolunu izleyin. Bu fotoğraflar aynı karenin farklı pozlama değerlerinde çekilmiş halidir.
2. Açılan pencerede HDR fotoğraf birleştirme ayarları aşağıdaki gibi yapınız. Sonra Merge butonuna tıklayınız.
3. Şimdi fotoğraf dizininize baktığınızda 5 fotoğraf çektiyseniz 6’ncı fotoğraf sizin HDR fotoğrafınız olacaktır. Bu fotoğrafın diğerlerinden daha fazla dinamik aralığa sahip olduğunu göreceksiniz.
HDR Fotoğraf Örnekleri
En iyi HDR fotoğraf örnekleri için aşağıdaki görsellere bakabilirsiniz. Gölge ve Yüksek ışık alanlarının aynı anda detaylı oluşu dikkatinizi çekecektir.