1. Anasayfa
  2. Fotoğrafçılık

Profesyonel Fotoğrafçı Olmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Profesyonel Fotoğrafçı Olmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
0

Bundan yirmi, otuz yıl öncesine kadar fotoğraf çekmek sadece fotoğrafçılara ait bir meslekti. İnsanlar sadece unutulmaz anlarını ölümsüz kılmak için fotoğraf çektirir ve bunu bastırırlardır. Fakat günümüz dünyasında artık her an her dakika fotoğraf çekmek mümkün hale gelmiştir. Fotoğraf alanındaki bu gelişim ve kolaylığı tabii ki teknolojinin ilerlemesine borçluyuz.

Herkes iyi bir fotoğrafçı değildir. Her ne kadar fotoğraf çekmek günümüz dünyasında artık çok kolay olmuş olsa da, profesyonel fotoğraf çekmek bir sanat işidir. Bu sanat ise bolca pratik ve bilgi ister. Küçük tavsiyeler ve biraz bilgiyle birçok birey güzel ve profesyonel fotoğraflar çekebilir.

Işığın Doğru Kullanımı

Işığın doğru kullanımı fotoğrafçılık sanatının özü olarak bilinmelidir. Fotoğraf çekiminde vermek istenilen mesajda, ışığın kullanımı büyük önem taşır. Bir portre çekiminden örnek verilecek olursa, ışığın alttan verilmesi insan yüzünde mistik ve korkutucu bir etki yaratırken, yandan gelen bir aydınlatma ile fotoğraf bir anda dramatikleşebilir.

Nasıl ki bir ressam çizim yaparken kalem kullanır, fotoğrafçıda fotoğrafını resmederken ışığı kullanır. Özellikle manzara fotoğrafçılarının sevdiği birkaç zaman vardır. Bu zamanlarda çekilen fotoğraflar, amatör bir fotoğrafçının bile fotoğraflarında profesyonelliği yakalamasına yardımcı olur. Bu zamanlar şunlardır;

  • Altın Saatler: Gün batımından önce ve gün doğumundan hemen sonra olan vakitlerdir. Bu vakitlerde fotoğraf çekmek, manzaralarda güzel ve yumuşak bir ışık yakalamaya yardımcı olur. Fotoğrafların en güzel resmedildiği zaman dilimleri arasında yer alır. Altın saatler içerisinde resmedilmiş bir fotoğraf normal zamanlara göre daha güzel ve net görünmektedir.
  • Mavi Saat: Gökyüzünün en derin mavi tonlarında olduğu vakittir. Bu saatler gün doğumundan hemen önceki ve gün batımından hemen sonraki zamanlardır. Mavi saatin olduğu vakitlerde, ilave ışık kaynağı kullanmadan ve gölgeleri dert etmeden, yumuşak tonlardaki ışıktan yararlanarak güzel ve profesyonel anlar yakalayabilirsiniz. Mavi saatlerde fotoğraf çekmek ustalaşması kolay bir türdür.
İlgili:  Sony A6000 Kamera İncelemesi ve Özellikleri

1/3 Kuralı

Her fotoğrafta uymak zorunda olunmayan bir kural olsa da fotoğrafta dengeyi yakalama açısından oldukça temel bir kuraldır. Özellikle amatör fotoğrafçıların sıklıkla kullanması gerektiği bir kuraldır. Gözün dengeli çekime alışması için 1/3 kuralına uymak önemlidir.

1/3 kuralına göre kamera veya telefonunuzun ızgara özelliğini aktif hale getirmelisiniz. Aktif edilen ızgara özelliği ile çekilecek nesne veya öge en sağ veya sol tarafta üçte birlik kısma hizalanmalıdır. Geriye kalan üçte ikilik kısım boş kalmalıdır. Ayrıca ızgaranın kesişim noktaları ile resmi ne kadar düz tutup tutmadığınız ayarlanabilir.

Kamera Tutuşunun Önemi

Kamera veya cep telefonun tutuşu bir fotoğrafçı için kazanılması gereken en temel yeteneklerden biridir. Kamera düzgün tutulmadığı takdirde, bulanık fotoğraflar elde edilir. Bunun nedeni henüz alışılmadığı için elin sürekli olarak titremesinden kaynaklanmaktadır. Fakat bolca pratikle aşılamayacak bir engel değildir. Ayrıca makineyi vücuda yakın tutmak onu daha sabit tutmayı sağlayacaktır.

Modelinizin Haberi Olmasın

Özellikle model kullanılarak yapılan çekimlerde modelin haberi olmadan birkaç fotoğraf çekmek daha samimi fotoğraflar elde etmeyi sağlayacaktır. Samimi fotoğraflar ise verilmek istenen duyguyu yansıtmakta, bu da anı fotoğrafa yansıttığından dolayı daha profesyonel fotoğraflar elde etmeyi sağlayacaktır.

Bu kadar tavsiyenin ardında tabii ki her alanda olduğu gibi fotoğrafçılık sanatında da bolca pratik yapmak oldukça önemlidir. Hata yapmaktan veya güzel bir anı kaybetmekten korkmayın. Bir gün kaybeder ikinci gün yakalarsınız.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir