1. Anasayfa
  2. Fotoğrafçılık

Deniz Manzarası Nasıl Çekilir? 5 Püf Nokta

Deniz Manzarası Nasıl Çekilir? 5 Püf Nokta
En iyi deniz fotoğrafları
0

Deniz Manzarası Çekerken Dikkat Edilecek Hususlar

Deniz manzarası nasıl çekilir? Dikkat edilecek hususlar nelerdir? İşte sizlere 5 püf nokta. Ülkemiz, yılın her zamanı dalgasıyla ve yakamozuyla fotoğraf çekimlerine elverişli denizlere sahiptir. Bu nedenle deniz kenarları, her zaman fotoğrafçılar ve fotoğraf çekmeyi hobi edinenler için harika bir fotoğrafçılık merkezi haline gelmiştir. Fotoğraf karelerinde şiddetli esen rüzgarlar, sahile vuran dalgalar, gün doğumları, gün batımları, dolunayın denize yansıması etkileyici bir fon oluşturmaktadır. Bu fonları yakalayarak iyi bir deniz manzarası fotoğrafı çıkarmak için sabırlı ve yeterli bilgiye sahip olmak gereklidir. Biz de bu yazımızda deniz manzarası fotoğrafları çekerken mükemmel sonuçlara ulaşmak için bilinmesi gereken püf noktalardan bahsedeceğiz. Gelin bunlara bir göz atalım.

Deniz Manzarası Çekerken Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar

1. Fotoğraf için doğru zamanı yakalayın

Çektiğimiz selfielerde, doğa fotoğraflarında zamanlama ne kadar önemliyse deniz manzarası fotoğraflarında da o kadar önemlidir. Ancak günün herhangi bir saati fotoğraf makinesi ya da akıllı cep telefonunu alıp deniz kenarına çekim yapmaya gidebilmek tamamen sizin tercihinizdir. Yine de deniz manzarası çekerken seçenekleri iyileştirmek istediğiniz durumlarda, gün içerisinde ışığın ihtiyacınıza en uygun zamanı aldığı mükemmel anları tercih etmeniz gereklidir. Bu noktada ‘altın saat’ olarak tabir edilen zaman dilimini tercih edebilirsiniz. Gün doğumu ve gün batımı saatleri dikkate alındığında, bir saat öncesi veya sonrası genelde renk sıcaklığı açısından oldukça verimlidir. Bu saatleri tercih ettiğinizde en güzel tonları yakalayabilmeniz muhtemeldir.

Deniz-fotograi-gunes-batmasi-1024x683 Deniz Manzarası Nasıl Çekilir? 5 Püf Nokta
Deniz Fotoğrafı Doğru Zamanlar

2. Denizin ve gökyüzünün durumunu hesaplayın

İyi bir deniz manzarası fotoğrafı için hava şartlarını dikkate almanız oldukça önemlidir. Hava şartları istediğiniz gibi gitmediğinde bile bunu avantaja çevirmek sizin elinizdedir. Örneğin yağmur sonrası deniz kenarı ve dağılan bulutların yanında gökkuşağının gökyüzünden belirmesi harika bir görüntü elde etmenizi sağlayacaktır. Bu nedenle kötü hava şartları bazen aleyhinize gelişebilmektedir. Fakat yine de günün her saatinde deniz kenarında olacaksanız hava durumunu hesaba katmanızda fayda vardır.

İlgili:  Sony PSP Nedir? Özellikleri ve İncelemesi

Deniz manzarası fotoğraflarında tabikide denizin durumu da oldukça önemlidir. Denizdeki gelgitler ve rüzgar fotoğrafınızın durumunu doğrudan etkilemektedir. Eğer sakin bir pozlama yakalamak istiyorsanız rüzgarsız, gelgitsiz bir denizi beklemelisiniz.

3. Fotoğraf çekiminde düşük ISO kullanın

Kesin ve net bir deniz manzarası fotoğrafı çekmek için standart olarak en düşük ISO değeri ile çekim yapmaya başlayabilirsiniz. Bunun nedeni, yüksek ISO değerlerinin fotoğrafta kumlanmanın yanında gürültü oluşturmasıdır. Bu nedenle elinizden geldiğince, doğal ISO hassasiyeti olarak fotoğraf makinenizin sağladığı en düşük ISO değerleriyle çekim yapabilirsiniz. En düşük çekim değerleri ISO 100-200 arasındadır.

4. Geniş açı lens tercih edin

Geniş açı lens, görüş açısı standart lenslere göre daha geniş ve daha kısa odak uzunluğuna sahip olan ve konuyu daha geniş bir görüş açısı ile algılayan objektif türüdür. Bu objektif türü, 24 mm ile 35 mm aralığındaki odak uzunluğunu ifade etmektedir. Deniz manzarası fotoğrafları için rahatlıkla geniş açı lens türünü tercih edebilirsiniz. Geniş açı zoom lens tercih ettiğinizde ise kadrajı ayarlarken köşeleri ve karelemek istemeyeceğiniz alanları kolaylıkla çıkarabilirsiniz.

Deniz-fotografi-gunes-batimi-1024x671 Deniz Manzarası Nasıl Çekilir? 5 Püf Nokta
Deniz Fotoğrafı – Geniş Açı Çekim

5. Suyun hareketine önem verin

Her fotoğraf ortamında ön planda gözükecek olan nesne veya element değişebilmektedir. Deniz manzarası fotoğraflarında da ön planda olan ana element deniz suyudur. Bu noktada suyun hareketine önem vermeniz gereklidir. Suyun hareketini dondurabilir, anlık su çarpmalarını yakalayabilir ya da suyun hareketini bulanıklaştırabilirsiniz. Eğer deniz suyunun kayalıklara çarpma anını yakalamak için minimum 1/100 saniye veya üstü enstantane hızlarını kullanmalısınız. Suyu bulanıklaştırmak istiyorsanız da 1/60 saniye veya 1 saniyeye varan enstantane hızını tercih etmelisiniz.

En İyi Deniz Fotoğrafları – Full HD

Yazımızın sonunda en iyi deniz resimlerini fotoğraflarını sizlerle buluşturuyoruz. İşte en güzel deniz fotoğrafları;

İlgili:  Sony A7III Kamera İncelemesi ve Özellikleri

Uzun Pozlama Deniz Fotoğrafları

Uzun pozlama deniz fotoğrafları sizerle. Bilmeyenler için hatırlatalım. Uzun pozlama fotoğrafları bilmeyenler için perde hızını belirli oranlarda artırdığınızda elde edilir. Bu çekim esnasında makinenizi sabitlemeniz gerekir. Tercihen tripot daha iyi olur.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir